2018. október 6., szombat

Szakvélemény a Szentírásról...

H.Gy.)


Sir Frederic Kenyon
, a British Museum egykori igazgatója és főkönyvtárosa, akinél illetékesebb személy nem adhat szakvéleményt kézirattal kapcsolatban, a következőt írja. „Az eredeti fogalmazvány és a legkorábbi fennmaradt bizonyíték keletkezésének időpontja közötti intervallum tehát olyan rövid, hogy gyakorlatilag elhanyagolható, és most már semmiféle kétség sem lehet afelől, hogy a Szentírást lényegében olyan formában ismerjük, ahogyan megírták. Az Újszövetség könyveinek mind a hitelessége, mind pedig az általános sértetlensége véglegesen megalapozottnak tekinthető.”
J. Harold Greenlee, az újszövetségi görög nyelv tudósa hozzáteszi. „Mivel a tudósok általában megbízhatónak fogadják el az ókori klasszikusok írásait, annak ellenére, hogy a legkorábbi kéziratok olyan hosszú idővel az eredeti írások után keletkeztek, és a fennmaradt kéziratok száma sok esetben nagyon kevés, világos, miszerint az Újszövetség szövegének megbízhatósága ennek megfelelően kézenfekvőnek tekinthető.”
A bibliográfiai vizsgálat meggyőzhet bennünket arról, hogy az Újszövetségnek nagyobb a kéziratos hitelessége, mint bármely más ókori írásműé. Ha ehhez még hozzászámítjuk az újszövetségi szövegkutatás több mint száz esztendejét, akkor megállapíthatjuk, hogy az Újszövetség szövege a legteljesebb mértékben hitelesnek tekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése