2021. október 24., vasárnap

Harmati Gyöngyi: Szemtől szemben Marianne North képeivel...



MARIANNE NORTH (1830-1860), angol autodidakta biológus, botanikus, utazó művész, a Royal Botanic Galéria létrehozója, 5 évvel ezelőtt szemtől szemben láthattam a képeit...a benyomást azóta sem lehetett kitörölni, sem elhomályosítani.

Ha igazi kuriózumot szeretnél látni, feltétlenül látogasd meg Marianne North Galériáját, itt egy tájképfestőnő páratlan szépségű műveiben gyönyörködhetsz. Marianne North (1830-1890) a világ körüli utazásai során látott egzotikus növények és tájak megfestése révén vált híressé. Képeit 1879-ben a növénykertnek ajándékozta.

James Fergusson építész által tervezett indiai ihletésű kiállítóteremként funkcionáló épületben több, mint 800 képét láttuk tájegységenként, földrészenként csoportosítva. Különösen értékes szolgálatot tett a botanikus-festő a tudománynak és az emberiségnek egyaránt. Megfestett képein keresztül az embereknek lehetőségük nyílt megismerkedni az idegek tájak különleges, addig még nem látott növényeivel. (Abban az időben még nem volt elterjedt, könnyen hordozható és kezelhető a fényképezőgép.) Azóta is sokan állnak a festményei előtt és ámuló tekintettel nézik ezt az egyedülálló gyűjteményt. A hálás utókor tisztelete jeléül számos növényfajt nevezett el Róla. A kiállítótermekben sajnos nem engedélyezett a fényképezés, a látott festményekre a szívünkben őrzött emlékképeken kívül még egy ott vásárolt képeslap segítségével is vissza fogunk tudni emlékezni.






ÚTLEÍRÁS, melyben a galériáról és helyszínéről, a Királyi Botanikus Kertről is olvashatsz az alábbi linken található:

Aranyszöcske LONDON kék egén...(Visszatérés Londonba, a parkok városába...)

https://abekessegszigete.blogspot.com/2016/09/london-ahogy-en-lattam-visszateres.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése