2024. augusztus 31., szombat

IGAZ TÖRTÉNET: Tisza Pál élete és tapasztalatai...3. rész: Pandémia, különvonat és egy különleges álom...

                                    IGAZ TÖRTÉNET: Tisza Pál élete és tapasztalatai
                                  3. rész: Pandémia, különvonat és egy különleges álom...                                             

                                              Covid fogságából szabadulva...

     Bolygónkon napjaink rettegett világjárványa villámgyorsan körülszáguldott, több milliónyi beteget,  és áldozatot hagyva maga után. Sajnos hazánk lakosait sem kímélte, a koronavírus-fertőzés Pali bácsit sem kerülte el. Arra azonban senki sem gondolt,  hogy ilyen magas életkort megélve háromszor is a hatalmába keríti. S mind a három alkalommal Pali bácsi került ki győztesen, legyőzetett a koronavírus! Előszőr a kezdetek kezdetén, a 2020-ban kitört pandémia idején került be Pali bácsi a kórházba  kritikus állapotban, mentővel szállítva. A COVID-osztály hozzáértő személyzete mindent megtett a betegekért, nagy szakértelemmel, folyamatosan odafigyelve gondozták, ápolták őket. Ennek és az isteni gondviselésnek is köszönhető, hogy Pali bácsi nagyon legyengülve, lesoványodva, de végül mégis életben maradt. Az osztály dolgozói nagyon örültek csodaszámba menő felépülésének, mert emberi számítások alapján nem ez volt várható. Ilyen kritikus állapotból ennyi idősen, többféle alapbetegségtől terhelten kevesen gyógyultak meg, épültek fel. Másodjára, kicsit enyhébb lefolyásban, otthoni körülmények között, elkülönülve családtagjaitól sikerült kigyógyulnia ebből a szörnyű betegségből. Ki gondolta volna, hogy nem ez volt az utolsó találkozásuk. Ezekután harmadjára is a 2023/2024-es évek fordulóját töltötte Pali bácsi bent a kórházban, mindenkitől elzárva, karanténban. Eredetileg a rehabilitációs osztályra feküdt volna be gyógykezelésekre, de a vírus újra közbeszólt. Gyógykezelések helyett a kórházban egy újabb COVID-fertőzés miatt újra karanténban, mindenkitől elzárva, egyedül kellett eltöltenie az évvégi időszakot. Elzárva ugyan, de nem magányosan. A Szentírás lapjairól hűséges barátja szólt hozzá, a jó Isten volt magányában beszélgetőtársa, hűséges barátja. 

                                                            Gyógyfürdőben járva... 

      Dombóvár mellett a település közvetlen szomszédságában található a gyógyvízéről is jól ismert Gunaras Fürdő. Magas fluorid tartalmú alkálihidrokarbonátos vize kiválóan alkalmas
többféle betegség kezelésére.
A dombóvári Szent Lukács névre hallgató kórház működtet itt egy rehabilitációs részleget, melynek Pali bácsi rendszeres látogatója. 2013 óta minden évben két alkalommal Pali bácsi is itt tartózkodik gyógykezeléseken gerincbetegsége, illetve lábfájdalmai miatt. Ezt tartja élete egyik legnagyobb ajándékának, hogy a többhetes kezelések során sok emberrel nyílik lehetősége ismerkedni, beszélgetni. Ezekre az alkalmakra  imádságos lelkülettel készül, szeretné annak aki érdeklődik a jó hírt, az örömhírt, az evangélium üzenetét tovább adni. És azért is, hogy tudjon mindenkinek szelíden és türelmesen megfelelni az esetleges kérdéseire és betegségében vigasztalni, bátorítani tudja. Erre különösen jó helyszín a délutáni fürdőzés a gyógymedencében. Egyik alkalommal egy katolikus hölggyel beszélgettek a Szentírásról, akinek kérdései is voltak a számára nehezen érthető részekről. A betegtársa arról érdeklődött: Szűz Mária fogantatása hogyan történhetett, mert ő ezt nem tudja felfogni. Pali bácsi kérdésekkel vezette rá, hogy saját maga jöjjön rá a válaszra.

- Hiszi-e Ön, hogy Isten teremtette a világot és az embert?
- Igen, hiszem - hangzott el a válasz.
- Hiszi-e Ön, hogy Isten teremtett mindent amit csak lát maga körül?
- Igen, hiszem! - mondta a betegtárs
- Akkor ezek alapján ugye nem lehet probléma Istennek egy élő sejtet beültetni-e  Mária méhébe?
- Valóban nem, hogy én erre miért nem gondoltam eddig. Tudja ezt én olyan bonyolultnak, érthetetlennek, sőt lehetetlennek gondoltam. Köszönöm, hogy ezt így megértette velem.   
Ha megengedi kérdeznék még valamit, remélem abban is tud nekem segíteni:
- Szeretném tudni, hogy hol van az megírva, hogy Jézus el fog jönni újra?
Pali bácsi megkérte kezdje el elmondani a Hiszekegyet, amit naponta szokott imádkozni. Amikor a Credo-ban odaért ehhez a részhez, akkor Pali bácsi mondta a katolikus betegtársnak, hogy itt most megállhat, mert épp most hangzott el a válasz: 
"...harmadnapon feltámadt a halottak közül; fölment a mennybe, ott ül a
mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat..."   

A felismeréstől egy pillanat alatt hihetetlen változás állt be a hölgy arcán, ilyen amikor az ember szó szerint megvilágosodik. Maga sem érti, hogy miért nem vette észre addig a teljesen nyilvánvaló dolgokat. Néha pont azt nem látjuk meg ami a szemünk előtt van. Ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy Istennek az a "módszere", hogy az Istent kereső embereket összehozza az Istent ismerő emberekkel. 

                                             "...aki mást felüdít, maga is felüdül"

     Egyik gyógykezelés során Pali bácsi szobatársa lett egy idős, depresszióval küzdő férfi, aki 60 évnyi házasság után veszítette el feleségét és senki sem tudta megvigasztalni. Semmi értelmet, semmi örömöt nem talált már az életében, legszívesebben csak a halálra tudott gondolni. A kórház dolgozói komolyan aggódtak érte és Pali bácsi mentalitását ismerve úgy gondolták, hogy jó hatással lehetne rá, ha közös szobába költöztetnék őket. Kíváncsian várták a kedvező eredményt, ami pár nap alatt szép lassan be is következett. Pali bácsi segített szobatársát kimozdítani a mélypontról, reményt adott számára, azzal, hogy beszélt neki a feltámadásról, ahol majd viszontláthatja a feleségét. Pali bácsi felkeltette az érdeklődését a Biblia iránt is, elfogadta a Szentírás  egyik példányát ajándékba és még egy kis MP3-as lejátszó készüléket is, hogy otthonában se legyen lelki táplálék nélkül. 
      Pali bácsi a gyógykezelések idejére mindig visz magával egy kis "mozgókönyvtárat" is, mely kisebb könyveket, füzetecskéket is tartalmaz, továbbá E.G. White írásait, Bibliákat, MP3-as lejátszókat, és színes, szép kivitelű, aktuális problémákkal foglalkozó Nyitott Szemmel magazinokat. Számtalan könyvet, mint például a Jézus élete és a Nagy Küzdelem ajándékozott már el nemcsak a betegeknek, de a kórházi dolgozók, orvosok és nővérek között is. Mindig meglepődnek azon, hogy ilyen is van, hogy valaki önzetlenül, ingyen adja tovább ezeket az írásokat. A rehabilitációs részleg recepciójánál van egy asztal, illetve a társalgóban egy kis könyvtár, ahová 1-1 példányt el szokott helyezni a kiadványokból. Pali bácsit nagyon szeretik, mindig várják vissza. Tudják, hogy életkora és súlyos betegségei ellenére vagy éppen pont azért mindenkihez van egy-egy kedves mosolya, bátorító szava és még lelki útravalót is készségesen ad az érdeklődőknek. A betegség türelemmel viselt elhordozása úgy válhat áldássá, ha odafigyelünk másokra és törődünk velük. "A mással jóltevő ember megkövéredik; és aki mást felüdít, maga is üdül." (Példabeszédek. 11: 25)

                                               Egy különleges álom...
 
    Pali bácsit hosszú időn keresztül élénken foglalkoztatta az a gondolat, hogy vajon a "késői eső" (Hóseás 6: 3) kiárasztása, kiáradása hogyan is fog megvalósulni az emberi történelem végső időszakának vége felé? Rendszeresen imádkozott, fohászkodott azért, hogy a jó Isten mutassa meg, hogy a "
késői eső" (a mennyei erő, az égi áldás) rendkívüli kiárasztása, amely előkészít bennünket arra, hogy az evangéliumot (az örömhírt, a jó hírt) hatalmas segítségével az emberekhez eljuttassuk Jézus 2. eljövetelére, hogyan is tud megvalósulni? Egyik éjszaka meg is érkezett a válasz a kérdésére, mégpedig egy rendkívül különleges álom formájában, ami azóta is élénken él Pali bácsi emlékezetében. Egy hófehér ruházatú angyal sietett hozzá bátorító szavakat szólva. Majd ezzel egy időben rögtön meglátta magát ahogyan a saját házukban, a nappalijukban egy nagy asztalnál ül, mely telis-tele volt nyitott könyvekkel, a legkülönfélébb fordítású Bibliákkal és próféciákat magyarázó iratokkal. Az emberek pedig sorban jöttek hozzá a kérdéseikkel, egyik a másik után és ő mindenkinek meg tudott felelni, anélkül, hogy bármelyik könyvbe bele kellett volna néznie. A Szentlélek eszébe juttatott mindent amire az érkező emberek rákérdeztek. Valóban úgy történt minden ahogy az Igében is olvashattuk: "Ama vígasztaló pedig, a Szent Lélek, akit az én nevemben küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, amiket mondottam néktek." (János 14: 26) Másnap reggel felébredve a szíve repesett az örömtől, arca ragyogott a boldogságtól, alig várta, hogy szerettei felébredjenek és előszőr nekik tudja továbbadni felemelő tapasztalatát, melyben a jó Isten részesítette. Megértette, hogy amíg ő valamilyen bonyolult, nehezen érthető dolognak tartotta a "késői eső" kiárasztását, azt imáira feleletül az Isten a lehető legegyszerűbben válaszolta meg. Azt is megértette ebből, hogy hasonló helyzetekben is kérdéseivel, kételyeivel bármikor fordulhat a mennyei jó Atyához válaszért!  

                                     Amikor különvonatot küld a jó Isten...

     Pali bácsiékat Dombóváron amikor a saját házukba befogadták a kis alakuló gyülekezetet, meglátogatta egy idősebb, tapasztalt hittestvér, aki ebben a még nem próbált élethelyelyzetben jó tanácsokkal, könyvekkel sietett a segítségükre. Az egész napot átbeszélgették, közben szinte észrevétlenül eltelt az idő. Ideje volt autóbuszra szállniuk, hogy elérjék a Pécsre induló vonatot, amivel a látogatójuk, Misi bácsi haza tudott menni. A busz azonban pár percet késett, emiatt önhibájukon kívül nem érték el a vonatot. Ott maradtak az üres állomáson, a következő vonatra több órát kellett várniuk. Most mit tegyenek? Pali bácsi javaslatára az állomástól kicsit távolabb leültek egy padra beszélgetni, majd egy kis idő múlva Pali bácsi különös furcsa késztetést érezve így szólt látogatójához: 
- Tudod mit testvérem, ballagjunk vissza az állomásra, hátha küld a jó Isten számodra egy különvonatot. 
Jót mosolyogtak ezen, hittek is benne, meg nem is, de - ki tudhatja? Kényelmesen mégis visszasétáltak az állomásra. A peronon álldogált egy kalauz, akinek látszólag semmi dolga nem volt. Mosolyogva fordult feléjük, mintha csak őket várta volna. Amikor Pali bácsiék elmesélték hogyan maradtak le a vonatról akkor csak annyit mondott mosolyogva:
- Nem késte le a vonatot, mert az el sem indult, meghibásodott és meg kellett javítani. A helyette küldött mentesítő vonatot nem érték el.  
- De semmi baj, mert mindjárt készen van és indulni fog. Valóban beérkezett a vonat, de mivel felszálló utas csupán a Misi bácsi volt, így ővele egyedül indult el a vonat. 
Így történt, hogy egy egész vonatszerelvény egy utassal a "fedélzetén" elindult, és segítőjük valóban egy különvonattal tudott hazautazni. Fényes bizonyítékát adva annak a ténynek, hogy Istennek valóban nincsen semmi sem ami lehetetlen volna. 

                                               Anna iskolai tapasztalata...  

      Tisza Anna Nagyszőlősön, Ukrajnában, amely akkor a Szovjetunióhoz tartozott az 1970-es évek elején kezdte meg általános iskolai tanulmányait magyar iskolában. A szülők úgy döntöttek, hogy Anna a 3. osztályt már az ukrán iskolában folytassa. A döntés oka az volt, hogy a kötelező orosz nyelv mellett Ukrajnában az ukrán lett a hivatalosan használt nyelv. Ez egyik napról a másik történt meg, melynek  látható jele is volt, azonnal lecserélték a magyar nyelvű feliratokat és az utca névtáblákat is ukrán nyelvűre. A szülők attól tartottak, hogy ha továbbra is magyar iskolában marad Anna, akkor az a hátrányára válhat. Nehéz boldogulni, élni, ügyeket intézni, tanulni úgy egy országban, ha nem ismeri az ember annak hivatalos nyelvét. Ilyen körülmények között kezdte meg Anna 42. tanulóként az ukrán iskolát. Mindennap meg kellett küzdeni nemcsak a nyelvi nehézségekkel, az előítéletekkel, hanem azzal is, hogy ilyen extrém helyzetben is megtalálja a motivációt, az értelmes célt és be tudjon illeszkedni amennyire csak lehetséges, ill. engedik. Abban az időben az iskolai rendszer úgy működött, hogy a nyolcadik osztály elvégzése után lehetett érettségi vizsgát tenni, úgyhogy a 9. és a 10. osztályt előkészítősként végig kellett járni. Anna is ezt szerette volna, de nem volt könnyű dolga, mert az iskola egyik tanára, aki Annát is tanította nagyon nem szerette a magyar gyerekeket. Ott keserítette meg az életüket, ahol csak tudta. Annyit azonban meg kell róla jegyezni, hogy nagy tudású tanár volt, sokat lehetett tőle tanulni, de a más nemzetiségűekkel szembeni előítéletét nem tudta és (talán) nem is akarta leküzdeni. Az érettségi vizsgához közeledve váratlanul egyik pillanatról a másikra elhelyezték. Egy új pedagógus jött a helyére aki rendkívül segítőkész volt és szerette is a diákokat. Ennél jobb időzítés nem is lehetett volna, Anna most már nyugodt körülmények között tudott készülni. Megszabadult a személye iránt megnyilvánuló rendszeres negatív megkülönböztetéstől és sikeresen le is vizsgázott. Ez a tapasztalat Annát gyermekkora óta elkíséri, megértette belőle, hogy Istenre mindig számíthat, minden gondját rábízhatja és Ő idejében vagy megszabadítja azoktól vagy erőt ad a nehézségek elhordozásához.     


                                             A legnagyobb küzdelem...

    Pali bácsi még Kárpátalján 12 évesen olvasta el előszőr a Bibliát, mely már akkor is mély benyomást gyakorolt rá. Élete során tovább ismerkedett a Szentírással és később, már itt Magyarországon a családtagokkal együtt tanulmányozta az írásokat. A Könyvek könyvének hófehér lapjairól a fekete betűk lassan élettel teltek meg és kezdte élete történéseiben, az emberekhez való viszonyában felismerni, felfedezni az írások igazi értelmét, és valódi értékét. Az olvasott Ígék hatására rádöbbent, hogy emberi természete mennyire híján van a szelídségnek, az alázatos szolgáló lelkületnek az élete minden területén és főként a hallgatás, a hallgatni tudás képességének. M
ai korunk a szelídséget nem tartja erénynek, hanem ellenkezőleg sok esetben gyengeségnek, illetve gyávaságnak. Jézus Hegyibeszédben elmondott szavai alapján világosan láthatjuk, hogy mégis azok a boldogok, akik szelídek is egyben (Máté 5:5). Még élénken élt az emlékezetében, hogy gyermekkorában milyen sokat szenvedett nevelőapja hirtelen haragú, indulatos természetétől, durva, lekicsinylő, bántó szavaitól és italozó életmódjától. Pali bácsi felnőve mégis sajnálatos módon belecsúszott ebbe a negatív viselkedés-spirálba, mely egyre lejjebb húzta. Fájdalmas volt naponta akár többször is szembesülnie azzal, hogy meggondolatlan szavai, amelyek oly könnyedén csúsztak ki a száján, mennyire megkeserítették kis családjának az életét is és milyen sok kárt, szomorúságot okoztak azoknak is akik hallgatták. Néha azzal áltatta magát, hogy csupán az igazat mondta és nem állt szándékában senkit sem megbántani. A lelkiismerete azonban nem hagyta nyugodni, érezte, hogy bizony ezek a kifogások, amelyek az isteni szeretet mérlegén nem állják majd meg a helyüket. Megértette azt is, sok évnyi hiábavaló próbálkozás sikertelenségéből, hogy egyedül a saját erejéből képtelen jellemhibáitól megszabadulni. Elhatározta, hogy ügyét imában mindennap Isten elé viszi, ettől fogva naponta rendszeresen könyörgött a jó Istenhez, hogy segítsen megszabadulnia  nyomorúságos állapotából. (Filippi 4: 13) Pali bácsi őszinte kérése meghallgatásra talált. Meglepődve és nagy örömmel tapasztalta magán, hogy emberi természete, amely régebben visszavágásra késztette, haragra ingerelte, szinte nyomtalanul eltűnt. Sokkal jobb, békésebb lett a kapcsolata nemcsak a családjának tagjaival, hanem a körülötte lévő emberekkel is amióta türelemmel, empátiával fordulhat feléjük. Szíve csordultig teli hálával, amiért az isteni kegyelem ily hatalmas megnyilvánulását tapasztalhatta meg életében. Hatalmas boldogság, hogy Isten az Ő végtelen jóságában meghallgatta a kérését és megteremheti Általa a szelídség isteni gyümölcsét (Galata 5: 22) életének egyre korosodó fáján. 


       Az itt leírt történetek, melyeken végig kísérjük Tisza Pál és családja életét,  nemcsak róluk szólnak, hanem e történetek, események, tapasztalatok, emlékek által bepillantást nyerünk az emberi történelem kúsza, zűrzavaros időszakaiba is. Az ő sorsukon keresztül megtapasztalhatjuk milyen amikor a tragikus eseményeknek, helytelen történelmi döntéseknek, rossz természetű embereknek látszólag kiszolgáltatott emberek sorsa az isteni gondviselésnek köszönhetően révbe ér és végül jó szívvel, megelégedve tudnak rá visszatekinteni. Életükre és tapasztalataikra visszanézve igaz az a szólás, hogy: "A gondviselés olyan, mint a héber Biblia, csak hátulról visszafelé olvasva lehet megérteni." Pali bácsi életében beteljesedni látszanak a zsoltáríró szavai: 
"Hosszú élettel elégítem meg őt, és megmutatom néki az én szabadításomat." 
(Zsoltár 91: 16)            

                  

IGAZ TÖRTÉNET - 1. rész: Kárpátaljától Magyarországig...
https://abekessegszigete.blogspot.com/2024/07/igaz-tortenet-tisza-pal-elete-es.html

IGAZ TÖRTÉNET - 2. rész: Minden egy szórólappal kezdődött...
https://abekessegszigete.blogspot.com/2024/08/igaz-tortenet-tisza-pal-elete-es.html

A történeteket lejegyezte: Harmati Gyöngyi, Kaposvár 2024 nyarán....

                            

2024. augusztus 30., péntek

Dale Carnegie: Ha gyűlöljük ellenségeinket, hatalmat adunk nekik..

 



Valóban ezt akarjuk?

"Ha gyűlöljük ellenségeinket, hatalmat adunk nekik magunk felett.
Táncra perdülnének örömükben, ha tudnák, mennyire nyomasztanak
minket. Gyűlöletünk csöppet sem árt  
nekik, de saját nappalainkat 
és éjjeleinket pokollá teszi. Ha gyűlöljük ellenségeinket, hatalmat
adunk nekik  magunk fölött, 
hatalmukba kerül az álmunk, az étvágyunk, 
a vérnyomásunk, az egészségünk és a boldogságunk."

Dale Carnegie (1888-1955), amerikai író, előadó






Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm...

 


Napsugarak zúgása, amit hallok,
Számban nevednek jó íze van,
Szent mennydörgést néz a két szemem,
Istenem, Istenem, Istenem,
Zavart lelkem tegnap mindent bevallott:
Te voltál mindig mindenben minden
Boldog szimatolásaimban,
Gyöngéd simogatásaimban
S éles, szomorú nézéseimben.
Ma köszönöm, hogy te voltál ott,
Hol éreztem az életemet
S hol dőltek, épültek az oltárok.
Köszönöm az én értem vetett ágyat,
Köszönöm neked az első sírást,
Köszönöm tört szívű édesanyámat,
Fiatalságomat és bűneimet,
Köszönöm a kétséget, a hitet.
A csókot és a betegséget.
Köszönöm, hogy nem tartozok senkinek
Másnak, csupán néked, mindenért néked.
Napsugarak zúgása, amit hallok,
Számban nevednek jó íze van,
Szent mennydörgést néz a két szemem,
Istenem, Istenem, Istenem,
Könnyebb a lelkem, hogy most látván vallott,
Hogy te voltál élet, bú, csók, öröm,
S hogy te leszel a halál, köszönöm.
1911 Diósadi Ady Endre (1877 -1919), a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. 

2024. augusztus 20., kedd

Wystan Hugh Auden: Erdők...

 

                                                         saját fotóm: Erdőben...(H. Gy.)


Dr. Reisinger János irodalomtörténész röpke vers elemzése az alábbi linken meghallgatható:
https://www.youtube.com/watch?v=Yqavds02-Ek&feature=youtu.be

Nicolas Nabokovnak 

Vadonnak mondták, mit úgy szeretett
rajzolni rég Piero di Cosimo,
hol egymást hágta, ölte, ette meg
tigris, bocs, emse, csupasz őslakó;
nem óvták ott bokor villám-tüzét,
hasznos lángtól futottak szanaszét. 

Az úri irtovány, a maradék
a kalodás, kemencés faluba
susogta még nomád tüzek hirét,
ám bamba nyáját Mitra, Korona,
rét lomha ritmusára bízta csak,
gyűlöltetvén mi erdei – szabad. 

Oly szállodát a bűn ma is keres,
mely adatot nem kér, és nem is ád;
im az erdő! s hozzá mily kellemes;
nem egy ál-szűz átkozta tanuját,
a csalogányt, ki közben odafent
mohó vágyról édes dalt énekelt. 

A madár gondja persze másmilyen –
s ha már az erdő hű természetét
lesed, csinálj fényképet pikniken,
mily törpe banda ül a sok derék
lény közt, ki mind sértő gúny nélkül ád,
s nem fél eget, lidércet, mostohát. 

E jövendő koporsók közt a nép
fékezheti (mint tengernél sose)
szoknyákon, árun kapkodó szemét;
zord filológushoz mi illene
jobb nyughelyül, mint épp ez árnyvilág,
mely adta mestersége anyagát. 

Ős hangokon tanul a durva fül,
mig Pán zöld atyja sebtében kopog
megfejthetetlen morzét; walesiül
csufolkodnak a pajkos kakukok,
nyers-angolul galambok hírlelik
két-gyerekes modern ház gondjait. 

Néhány elem lazul, hol ott, hol itt,
pompás gyümölcs, haldokló falevél
közli bukása kellő érveit,
késett ember, kit késő bánat ér,
ős örömet hall távol és közel,
s mint rég, a víz neszére fölfigyel. 

Egy jólfésült erdő Miasszonyunk
kegyelmét kéri; tán mégis akad,
ki még fogadni mer, hogy nyomorult
fajunk tisztességéből fönnmarad.
Egy-egy fa, mit sétán az ember ér,
a táj lelkéről sokat elbeszél. 

A kőrisfáig irtott kis liget,
a korhadt szívü tölgy leleplezi:
nagy társadalmunk széthull, tönkremegy,
nem csaphatnak be gyors győzelmei,
s nem, hogy közért s az Égért mit adott!
Erdőinél egy kultura se jobb.

( fordításában)

Wystan Hugh Auden (1907- 19736), angol–amerikai költő, drámaíró, kritikus, forgatókönyvíró. Sokak szerint  a 20. század egyik legnagyobb írója. Munkái 
stilisztikai és technikai virtuozitásukról váltak híressé. Költészete olyan témákat érint mint a szerelem, a politika, az állampolgárság, a vallás és erkölcs, valamint az egyén kapcsolata a személytelen természet világával.

2024. augusztus 11., vasárnap

AZ ÁLLATOK TITKAI - 15. A művész lova...

 





https://www.youtube.com/watch?v=9plIxlFRei0&list=PLkuJm47wx-DZu-aX2860mShkdebCALlPQ&index=20

Szondy Zsuzsanna: Az állatok titkai című könyve igen megható módon mutatja be a valóságos életből vett ember-állat, illetve állat-állat kapcsolatokat. Szerzőjének az eddigiekben több
verses- és prózai kötete jelent meg, elsősorban gyermekek, fiatalok számára. A jelenlegi kötet többéves gyűjtési munkájának eredménye. Ezzel a könyvével az állatok iránti figyelmet, segítőkészséget és gondoskodást kívánja elősegíteni. 
A harminc állatfajról szóló történetek gyermeknek és felnőttnek egyaránt bizonyítják, hogy az állatok világa még sok titkot rejteget.

AZ ÁLLATOK TITKAI - 14. BEHEMÓT...





 https://www.youtube.com/watch?v=ctJrlvKJLzM&list=PLkuJm47wx-DZu-aX2860mShkdebCALlPQ&index=15

Szondy Zsuzsanna: Az állatok titkai című könyve igen megható módon mutatja be a valóságos életből vett ember-állat, illetve állat-állat kapcsolatokat. Szerzőjének az eddigiekben több
verses- és prózai kötete jelent meg, elsősorban gyermekek, fiatalok számára. A jelenlegi kötet többéves gyűjtési munkájának eredménye. Ezzel a könyvével az állatok iránti figyelmet, segítőkészséget és gondoskodást kívánja elősegíteni. 
A harminc állatfajról szóló történetek gyermeknek és felnőttnek egyaránt bizonyítják, hogy az állatok világa még sok titkot rejteget.

AZ ÁLLATOK TITKAI - 13. Deni, a denevér...

 




Szondy Zsuzsanna: Az állatok titkai című könyve igen megható módon mutatja be a valóságos életből vett ember-állat, illetve állat-állat kapcsolatokat. Szerzőjének az eddigiekben több
verses- és prózai kötete jelent meg, elsősorban gyermekek, fiatalok számára. A jelenlegi kötet többéves gyűjtési munkájának eredménye. Ezzel a könyvével az állatok iránti figyelmet, segítőkészséget és gondoskodást kívánja elősegíteni. 
A harminc állatfajról szóló történetek gyermeknek és felnőttnek egyaránt bizonyítják, hogy az állatok világa még sok titkot rejteget.

https://www.youtube.com/watch?v=yS6oyCbhCog&list=PLkuJm47wx-DZu-aX2860mShkdebCALlPQ&index=19

AZ ÁLLATOK TITKAI - 12. Medvék, mackók, bocsok - 2. rész

 


Szondy Zsuzsanna: Az állatok titkai című könyve igen megható módon mutatja be a valóságos életből vett ember-állat, illetve állat-állat kapcsolatokat. Szerzőjének az eddigiekben több
verses- és prózai kötete jelent meg, elsősorban gyermekek, fiatalok számára. A jelenlegi kötet többéves gyűjtési munkájának eredménye. Ezzel a könyvével az állatok iránti figyelmet, segítőkészséget és gondoskodást kívánja elősegíteni. 
A harminc állatfajról szóló történetek gyermeknek és felnőttnek egyaránt bizonyítják, hogy az állatok világa még sok titkot rejteget.

https://www.youtube.com/watch?v=4ghRdU54sAU&list=PLkuJm47wx-DZu-aX2860mShkdebCALlPQ&index=12

AZ ÁLLATOK TITKAI - 11. Medvék, mackók, bocsok - 1. rész





https://www.youtube.com/watch?v=p9r_XpcIn94&list=PLkuJm47wx-DZu-aX2860mShkdebCALlPQ&index=11

Szondy Zsuzsanna: Az állatok titkai című könyve igen megható módon mutatja be a valóságos életből vett ember-állat, illetve állat-állat kapcsolatokat. Szerzőjének az eddigiekben több
verses- és prózai kötete jelent meg, elsősorban gyermekek, fiatalok számára. A jelenlegi kötet többéves gyűjtési munkájának eredménye. Ezzel a könyvével az állatok iránti figyelmet, segítőkészséget és gondoskodást kívánja elősegíteni. 
A harminc állatfajról szóló történetek gyermeknek és felnőttnek egyaránt bizonyítják, hogy az állatok világa még sok titkot rejteget.

AZ ÁLLATOK TITKAI - 10. Tubi és Grácia....

 




Szondy Zsuzsanna: Az állatok titkai című könyve igen megható módon mutatja be a valóságos életből vett ember-állat, illetve állat-állat kapcsolatokat. Szerzőjének az eddigiekben több
verses- és prózai kötete jelent meg, elsősorban gyermekek, fiatalok számára. A jelenlegi kötet többéves gyűjtési munkájának eredménye. Ezzel a könyvével az állatok iránti figyelmet, segítőkészséget és gondoskodást kívánja elősegíteni. 
A harminc állatfajról szóló történetek gyermeknek és felnőttnek egyaránt bizonyítják, hogy az állatok világa még sok titkot rejteget.

10. rész: Tubi és Grácia

https://www.youtube.com/watch?v=0eutbzCshX8&list=PLkuJm47wx-DZu-aX2860mShkdebCALlPQ&index=13

2024. augusztus 10., szombat

Petőfi Sándor: Mit daloltok még ti, jámbor költök...

 




Dr. Reisinger János irodalomtörténész tolmácsolásában meghallgatható a vers:
https://www.youtube.com/watch?v=Z6VKtO9cB4Y&t=2s

"Mit daloltok még ti, jámbor költők,
Ily időkben minek az a dal?
Ugysem hallgat a világ reátok,
Hangotok csaták zajába hal.
 
Félre mostan, jó fiúk, a lanttal,
Szép zenétek hasznot nem hozó,
Tudhatnátok azt, hogy elenyészik
Mennydörgésben a pacsírtaszó."
 
Meglehet. De a madár nem nézi,
Hallgatják-e őtet odalent?
A pacsírta fönn a kék magasban
Istenének és magának zeng.
 
Önmagától száll a dal szivünkből,
Ha bú vagy kedv érintette meg,
Száll a dal, mint szállanak a szélben
A letépett rózsalevelek.
 
Énekeljünk, társak, sőt legyen most
Hangosabb, mint eddig volt, a lant,
Hadd vegyűljön e zavaros földi
Zajba egy-két tiszta égi hang!
 
Romba dőlt a fél világ... kietlen
Látomány, mely szemet s szívet bánt!
Hadd boruljon e rideg romokra
Dalunk, lelkünk zöld repkény gyanánt. 

Pest1848. szeptember

Petőfi Sándor (1823-1849)magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet
egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja. Rövid élete alatt közel ezer verset írt 
magyarul, ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok 
más nyelvre lefordították.

2024. augusztus 8., csütörtök

IGAZ TÖRTÉNET, Tisza Pál élete és tapasztalatai...2. rész: Minden egy szórólappal kezdődött...

 

                               IGAZ TÖRTÉNET, Tisza Pál élete és tapasztalatai...

                                 2. rész: Minden egy szórólappal kezdődött...
        (Az adventhittel való ismerkedés és a dombóvári szórványgyülekezet                                                                      megalakulása)

     
                                        Damaszkuszi útra lépve...

      A Tisza család már egy ideje Tolna megye egyik nagyobb városában, a kb. 18 ezer lelket számláló Dombóváron éli mindennapjait. Sikerült berendezkedniük az új házukban, beilleszkedtek a munkahelyük és a városuk életébe is. Pali bácsi felesége, Margit néni szokása szerint mindennap kiment az utcai kapuhoz, hogy megnézze érkezett-e küldemény a postaládájukba. Így tett azon a bizonyos napon is, nem is sejtve, hogy ettől az egyszerű kis tevékenységtől a családjuk megszokott élete teljesen más mederbe terelődik át. Margit néni a postaládájukban egy egyszerű kivitelű szórólapot talált, amelyen a helyi Művelődési Házba invitálták az embereket, ahol Dr. Reisinger János irodalomtörténész tartott előadást a Bibliából. A szórólapon olvasottak felkeltették Pali bácsi feleségének az érdeklődését, szívében felébredt a vágy, hogy ő is hallhassa. Örömmel vitte be a házba a meghívót, és mutatta meg férjének és az otthon élő kisebbik lányának is. Kérte őket, hogy kísérjék el az előadásra, amire lánya igent mondott. Pali bácsi viszont elzárkózott, katolikus vallására hivatkozva. Margit néni így kettesben ment el a lányával Annával. Várakozásukban nem csalódtak, a lelküket egyből megérintette a Bibliából megismert történet. Hazaérve elmesélték Pali bácsinak, hogy mennyire megszólító hatást tett rájuk az előadás és kérték, hogy legközelebb Ő is jöjjön el. Pali bácsi továbbra is kitartott véleménye mellett, később viszont meggondolta magát. Féltette feleségét és lányát nehogy rossz társaságba keveredjenek. Gondos férjként és szerető apaként nem hagyhatta őket "védelem nélkül". Elég volt azonban végig hallgatnia az előadást, és be kellett látnia, hogy felesleges volt az aggodalma. Számára is hihetetlen volt, hogy csupán egyetlen alkalom után a hozzáállása ennyire gyökeresen meg tudott változni, mondhatni 180 fokos fordulatot tett. Úgy járt, mint Saul a damaszkuszi úton. Innentől már szívesen ment, alig várta a következő alkalmakat, hogy hallhassa a jó hírt, az evangélium üzenetét. Különösen annak örült, hogy előadások után lehetett kérdéseket is feltenni, amire készségesen válaszoltak is. A kapott válaszok lassacskán előadásról előadásra minden kételyét, előítéletét eloszlatták a Szentírás nem ismert, illetve nem értett részeivel kapcsolatban. Az egyik alkalommal kaptak ajándékba egy Károli Gáspár fordítású Bibliát, amit naponként imádságos lelkülettel elkezdtek olvasni, igét igével összevetve tanulmányozták Isten szavát. Az igazság fénye kezdett beragyogni a szívükbe, lelkükbe. Felkeltették az érdeklődésüket E. G. White (1827-1915) amerikai keresztény írónő tollából származó könyvek. A Jézus élete és a Nagy Küzdelem c. írások gyakoroltak rájuk különösen nagy hatást. Ebben az időszakban még párhuzamosan részt vettek a katolikusok által szervezett előadásokon is, amelyek ugyanabban a Művelődési Házban, csak másik előadóteremben, más időpontban zajlottak. Annát annyira fűtötte a Bibliából megismert szeretet és világosság továbbadásának vágya, hogy katolikus társait is szerette volna elhívni ezekre a bibliai előadásokra. Megkérte a plébánost, hogy a következő bibliai előadás meghívóját kitehesse a templomban a padok szélére. Anna kérését 
püspöki jóváhagyás hiányában nem engedélyezték. Ez volt az a momentum ami elgondolkodtatta őket. Elhatározták, hogy innentől lelkiismeretük szavára hallgatva már csak a bibliai előadásokat helyezik előtérbe az életükben. Meggyőződtek arról, hogy valóban a Biblia és csakis egyedül a Biblia (Sola Scriptura elv) Isten szava, és ez lett a hitük egyedüli forrása, zsinórmértéke. A családból csatlakozott még hozzájuk a legifjabb generáció képviseletében, Pali bácsi unokája, Nikoletta, (Anna lánya) is. Ő akkoriban a helyi általános iskola felső tagozatán tanult, és rendszeresen részt vett az iskolai hittanórákon. Niki érdeklődését is megragadták a Biblia szeretettel átitatott szavai, kristálytiszta üzenetei, beteljesedett jövendölései, meghallotta bennük a jó pásztor (Jézus) hangját, ahogyan a Szentírásban is olvashatjuk: "Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem" (János 10: 27)

                      A nyolc alapelv....


     Az előadássorozat végéhez közeledve a hallgatók szomorúan értesültek arról, hogy nyáron szünetelnek az előadások. Kérésükre az előadók megígérték, hogy ősztől újra találkoznak és az előadások is a megszokottak szerint folytatódnak tovább. A hallgatók örömmel vették tudomásul, hogy nyáron sem maradnak magukra, hanem különféle tábori összejövetelek közül válogathatnak. Pali bácsiék egy cseppet sem haboztak és éltek is ezekkel a táborozási lehetőségekkel. Többször eljutottak Törökkoppányba és egyszer még a távoli Bózsvára is elutaztak. Ezeken a tábori összejöveteleken nemcsak a Bibliát tanulmányozták közösen, hanem kirándulások, reggeli torna, zenei alkalmak, és kézműves programok is színesítették a napot, amibe bármelyik korosztály bekapcsolódhatott. Pali bácsi érdeklődését leginkább az Életmód-tábor keltette fel, melyre az egyik előadó hívta fel a figyelmét, ismerve gyenge lábakon álló egészségi állapotát. A tábornak azokban az években az ország tetején lévő festői szépségű Kékestető adott otthont. Pali bácsi itt hallott előszőr arról, hogy a Bibliában vannak az egészségünket óvó-védő igehelyek, intések is, ahogyan János 3. levelében olvashatjuk: "Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, amint jó dolga van a lelkednek." A kékestetői táborban megismerkedett az egészséges életmód alappilléreivel, melyek a következő összetevőkből állnak:
- Táplálkozás, - Víz, - Testmozgás, - Napfény, 
- Mértékletesség, - Levegő, - Pihenés, - Bizalom. Megtapasztalhatta annak az igazságát, hogy a testi, lelki és szellemi egészség mennyire értékes és ez egy rendkívüli ajándék, melyet Istentől kaptunk. A test, az értelem és a lélek működése a testünkben egységet képez, és amikor az egyiket negatív hatás éri, akkor bizony a másik is szenved. Pali bácsi lelkesen elolvasta még Dr. Neil Nedley: Döntő bizonyíték című könyvét, mely arról szólt, hogy milyen sok tudományosan is bebizonyított tény áll a rendelkezésünkre, arról, hogy eredményesen fel lehet venni a küzdelmet a betegségekkel szemben és lehetséges elérni a lehető legjobb egészséget a helyes táplálkozás és életmód segítségével. Saját magán megtapasztalhatta annak a szállóigévé vált mondásnak az igazságát, amely így hangzik: "Amit eszel, azzá leszel". Elkötelezettségét egy jobb, egészségesebb élet iránt azzal is bizonyította, hogy kitartóan véghez vitt egy nyolc hónapig tartó értisztító hatású fokhagyma-kúrát. Egészségi állapotában ezek hatására nagymérvű pozitív változást tapasztalt, életminősége ugrásszerűen javult. Az orvosok nem akartak hinni a szemüknek, illetve a leleteknek. Ennek köszönhetően nem kellett Pali bácsi szívét újra megoperálni. Nagyon örült az elért eredményeknek és nem győzött hálát adni a jó Istennek, hogy őt ide is el vezérelte és ezáltal testileg is épülni tud.  A nyolc alappillér és az alkalmazott kezelések hatásosságát semmi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még 87 évesen is mosolyogva tud mesélni életének erről a tapasztalatáról is. Azóta bármi miatt meg kell jelennie orvosi vizsgálaton, ellenőrzésen rendszerint elhangzik ez a csodálkozó megjegyzés, kissé hitetlenkedő fejcsóválás kíséretében: 
- Ezt nem hiszem el, ez valóságos csoda, hogy még életben van! 

                                        Merre tovább???

        Egy idő múlva azzal a sajnálatos ténnyel kellett szembesülniük, hogy akárhányszor szerettek volna termet bérelni a bibliai előadások számára a már megszokott módon a Művelődési Házban, sehogyan sem sikerült. Folytonosan azt a választ kapták:
- Sajnáljuk, de már minden termünk le van foglalva.
Valamit lépni kellett, új utat kellett keresni, de vajon az merre visz? Ezt a bíztató kezdetet
folytatni kell, az érdeklődő, Istent kereső  embereket nem lehet cserben hagyni. Ekkor érkezett egy váratlan segítség, az egyik hölgy, aki az előadásokat régebb óta látogatta,  felajánlotta erre a célra a városban található családi házát. A jó szándékú felajánlás a legjobbkor jött, de  sajnos mégsem ez volt a legjobb megoldás, bár átmenetileg valóban sokat segített. Hamarosan egyértelművé vált, hogy másik helyet kell keresniük. A hölgynek négy aprócska kisgyermeke volt, akikkel sokat kellett foglalkoznia. Érthető módon a gyermekek miatt nem lehetett mindig csendben zavartalanul megtartani az alkalmakat. A merre tovább, illetve hogyan tovább kérdése újra felmerült, amire a Tisza családtól érkezett megnyugtató válasz. Belső késztetést és erős lelki indíttatást érezve felajánlották, hogy dombóvári családi házukban egy nagyobb szobát berendeznek, átalakítanak biblia-körök, előadások és majd istentiszteleti alkalmak megtartására. Náluk már nincsenek kisgyermekek, nyugodt körülmények között tudják fogadni az érdeklődőket és a rendszeres látogatókat is. Az elhatározást megvalósítás is követte.
                                                   
                                                A gyülekezet megalakul...

     A Tisza család következő nagy döntése az volt, hogy szeretnének szövetséget kötni a jó Istennel, és a Keresztény Advent Közösséghez tartozni, amire a felnőttkori keresztségük tette rá a hitelesítő pecsétet. A család tagjai közül (Pali bácsi, felesége és Anna lánya) 2005. július 2.-án hárman egyszerre keresztelkedtek meg a Pécsett. Pali bácsi és Anna lánya keresztségi igéje, melyet lelki útravalóul kaptak így hangzik:
- "Én, az Úr, hívtalak el igazságban, és fogom kezedet, és megőrizlek..." (Ésa. 42: 6)
Margit néni (Pali bácsi felesége) keresztségi igéjét így olvashatjuk: 
- "Mert a hegyek eltávoznak, és a halmok megrendülnek; de az én irgalmasságom tőled el nem távozik, és békességem szövetsége meg nem rendül, így szól könyörülő Urad."
(Ésa. 54:10)
      Pali bácsi keresztsége kis híján meghiúsult, előző este heves rosszullétek kezdték gyötörni, próbára téve elhatározása szilárdságát, de a betegség sem tudta eltántorítani. Hiába minden szédülési roham, hőhullám, hiába rendetlenkedett a beteg, operált szíve. Pali bácsi rábízta sorsát a jó Istenre és bár nem sokat tudott aludni mégis megjelent a pécsi gyülekezetben. Különleges tapasztalatként élte át, hogy amint belépett a terembe, a rosszullétei is elmúltak. Hátra volt még egy másik nehézség is, gerincbetegsége nagymértékben akadályozta a keresztelőmedencébe történő bejutását, de kedves segítők által ez is megoldódott. Így most már minden akadály elhárult előle. Amikor ők hárman reggel elindultak Pécsre még csupán egymás családtagjai voltak, de mire estére átlépték a dombóvári házuk küszöbét már hittestvérekként kívánhattak egymásnak:
- Áldott, békés, jó éjszakát!
     Ettől az örömteli eseménytől számolhatjuk dombóvári szórványgyülekezet megalakulását. Eleinte kb. 20 fő látogatta az előadásokat, a biblia-kört, majd pedig szombatonként az istentiszteleti alkalmakat. Nemcsak Dombóvárról, hanem a környező falvakból is érkeztek emberek, pl. Nagyberkiből és Attalából is.  
                           
  Sorsfordító döntések....

        A család legidősebb lánya, Márta ekkor már Budapesten élt, de gyakran hazalátogatott a családjához. Itt azzal szembesült, hogy házuk egyik szobájában szombatonként istentiszteleteket tartanak, amit egyáltalán nem helyeselt. Egyszerűen képtelen volt elfogadni, hogy családja ennyire más irányba fordult. Amikor előszőr megkérték, hogy vegyen részt ő is az istentiszteleten és ne töltse ezt az időt családjától külön egy másik szobában, elutasította. A következő kérésnek már nem állt ellent. Kíváncsi is volt rá, hogy saját fülével meghallhassa mi is okozta ezt a nagy változást, ami miatt ez a radikális fordulat bekövetkezett a családjukban. Ekkor még különösebben nem érintette meg az ott elhangzott igehirdetés, az énekek is "furcsának" tűntek számára az elején, a megszokott katolikus énekekhez képest. Márta nehéz, emberpróbáló nehézségekkel küszködött abban az időben és az édesanyjától kért egy Bibliát, hogy otthon is tudja olvasni. Próbált válaszokat keresni az életében történt miértekre és ehhez már segítségül hívta a Szentírást. Arra gondolt, ha már a szülői házban meghallgatta az adventista igehirdetést, akkor lakóhelyén egy gyülekezetben is szívesen meghallgatná, hogy ott vajon milyen hatással lesz rá. Adott még egy esélyt saját magának. Itt már jobban megérintették a hallottak, de mégis leginkább az gyakorolt rá különösen mély benyomást, ahogyan fogadták, ahogyan viszonyultak hozzá. Ahogy belépett a terembe egyből megszólították, szívélyesen köszöntötték, hellyel kínálták és az istentisztelet után meghívták egy szerény közös ebédre majd kedvesen útjára bocsátották. Így utólag visszaemlékezve, hogy hol kezdett változni a véleménye ez a momentum tűnt számára döntőnek. Mártát Anna testvére meglátogatta Budapesten és együtt elmentek a Sola Scriptura Teológiai Főiskola egyik nyílt napjára, ahol egy pszichológus tartott előadást, a családi konfliktusokról, a gyermeknevelésről és az abban elkövetett hibákról. Az elhangzottak elgondolkodtatóak és egyben megszólító erővel bírtak számára. Márta ellenkezésének utolsó csírája végül is egy előadás-sorozat hatására oszlott el, ami a Jelenések könyvéről szólt. Megismerte belőle a világtörténelem összefüggéseit melyet a beteljesedett jövendölések is megerősítettek e kis könyvecske lapjain. Ezek hatására még közelebb került a bibliai tanítások elfogadásához. Sok kis apró lépés megtétele aztán elvezette Mártát arra a döntésre, hogy osztozzon szülei és testvére hitében. Megtörtént az amit kezdetben lehetetlennek tartott, Ő is csatlakozott családtagjaihoz és a keresztség mellett döntött, ami 2008-ban meg is történt Budapesten.  Vele együtt keresztelkedett meg még az egyik unokaöccse is, Vigh Ágnes készítette fel kettőjüket. Ebben az időben Márta édesanyja egy súlyos betegséggel, az agydaganattal próbálta felvenni a harcot. Sajnos sikertelenül, a betegség gyorsan, két hónap alatt lezajlott és Pali bácsi megözvegyült. Margit néni hatalmas fájdalmai közepette is, még a betegágyán is a szombatiskolai tanulmányt olvasta, meg akarta érteni Isten szavát még az utolsó pillanataiban is. Nem is csodálkozhatunk azon, hogy amikor megtudta, hogy lánya az ő betegsége miatt el akarja halasztani a keresztségét, akkor határozottan kérte Mártát, ne várjon tovább, ki tudja mit hoz az élet. Elmondta Mártának, hogy neki az okozza a legnagyobb örömöt, ha kitart elhatározása mellett. Az "ördög nem alszik", minden eszközzel azon dolgozik, hogy az embereket távoltartsa Isten útjától. Sosem lehet tudni, ha ezt elhalasztja akkor mikor lesz legközelebb "alkalmas idő"?
     Pali bácsi elkísérte lányát, Mártát a keresztségére, a másik leány, Anna otthon maradt a nagybeteg Anyukájukkal. Margit néninek vigaszt nyújtott a betegágyán, hogy megérhette, hogy mindkét lánya a jó Isten mellett döntött. Bízott abban, hogy az örökéletben újra viszontlátják egymást! Mártát elkísérte a most még ateista felnőtt fia is erre az alkalomra. Mély benyomást tett rá a keresztségi istentisztelet, főként az ott elhangzott énekek érintették meg a lelkét, amiket volt zeneiskolai tanulóként jobban tudott értékelni. Elgondolkodott azon, hogy itt milyen boldog embereket lát. Azon elmélkedett, hogy vajon az imaházban lévő emberek vannak-e jó helyen vagy pedig ő nincs jó helyen a "világban"?!, amolyan "földönkívülinek" érezve magát. Pali bácsi és a család nagy örömére unokája, Nikolett is megkeresztelkedett 2019-ben, áldott állapotban, méhében egy 7 hónapos magzattal. Lám, az az egy szórólap milyen hatással bírt, mennyi megtért embert "eredményezett"! Valószínűleg soha nem derül ki, hogy ki dobta bele a postaládájukba azt a meghívót, de a Tisza család biztos benne, hogy valójában a jó Isten küldte számukra.

      Az Úr útjai valóban kifürkészhetetlenek. Pali bácsi kisgyermekkorában is létezett kárpátaljai szülővárosában, Nagyszőlősön adventista imaház, de ott még el sem tudták képzelni, hogy bármilyen kapcsolatba is kerüljenek velük. Az adventistákat a város lakói előítéletektől félrevezetve nemkívánatos személyekként kezelték. Sok-sok év, évtized után el kellett jönniük egy másik országba, több mint 500 kilométernyi távolságra elköltözniük, hogy a jó Isten végre haza vezérelhesse elkóborolt báránykáit. 

A történeteket lejegyezte: Harmati Gyöngyi, Kaposvár, 2024 nyarán...

Tisza Pál és családja IGAZ TÖRTÉNETE, a 3. résszel folytatódik és az alábbi linken elolvasható: 
https://abekessegszigete.blogspot.com/2024/08/igaz-tortenet-tisza-pal-elete-es_31.html



 

 
   

 

AZ ÁLLATOK TITKAI - 9. A kis gyöngybaglyok...

 


Szondy Zsuzsanna: Az állatok titkai című könyve igen megható módon mutatja be a valóságos életből vett ember-állat, illetve állat-állat kapcsolatokat. Szerzőjének az eddigiekben több
verses- és prózai kötete jelent meg, elsősorban gyermekek, fiatalok számára. A jelenlegi kötet többéves gyűjtési munkájának eredménye. Ezzel a könyvével az állatok iránti figyelmet, segítőkészséget és gondoskodást kívánja elősegíteni. 
A harminc állatfajról szóló történetek gyermeknek és felnőttnek egyaránt bizonyítják, hogy az állatok világa még sok titkot rejteget.

9. rész: A kis gyöngybaglyok...

https://www.youtube.com/watch?v=gAwVKCYH4qY&list=PLkuJm47wx-DZu-aX2860mShkdebCALlPQ&index=9

2024. augusztus 3., szombat

Arany János: Az örök zsidó...

 




Dr. Reisinger János irodalomtörténész tolmácsolásában a vers meghallgatható:
https://www.youtube.com/watch?v=7mTRb_ybr8E

Pihenni már. - Nem, nem lehet:
Vész és vihar hajt engemet,
Alattam a föld nem szilárd,
Fejem fölött kétélü bárd...
Tovább! tovább!
 
Az út, hová talpam nyomul,
Sűlyed, ropog, átvékonyul;
Ónsúllyal a kolosszi lég
Elzúzna, ha megállanék...
Tovább! tovább!
 
Rettent a perc, a létező,
S teher minden következő;
Új léptem új kigyón tapod:
Gyülölöm a mát s holnapot...
Tovább! tovább!
 
Éhes vagyok: ennem iszony;
Láng az ital, midőn iszom;
Álmam szilaj fölrettenés,
Kárpit megől szivembe kés...
Tovább! tovább!
 
S melyet hazud a sivatag,
Mint délibáb: tó és patak;
Gyümölcs unszol, friss balzsamu:
Kivűl arany, belűl hamu...
Tovább! tovább!
 
Rohannom kell - s a földi boly
Mellettem gyorsan visszafoly:
Ködfátyol-kép az emberek:
Én egy arcot sem ismerek...
Tovább! tovább!
 
Oh, mily tömeg? s én egyedűl,
Útam habár közé vegyül:
Érzem, mint csónak a habot,
Hogy átmenet mind rám csapott.
Tovább! tovább!
 
Az üstökös meg' visszatér,
Kiröppent nyíl oda is ér,
Az eldobott kő megpihen:
Én céltalan, én szüntelen
Tovább! tovább!
 
Pusztán folyam mért nem vagyok,
Hogy inna fel aszú homok!
Mért nem futó, veszett vihar,
Mely ormokon egyszer kihal...
Tovább! tovább!
 
Irígylem az ágról szakadt
Levélkét: hisz majd fennakad;
Irígylem az ördögszekért:
Árokba hull: céljához ért...
Tovább! tovább!
 
Szegény zsidó... Szegény szivem:
Elébb-utóbb majd megpihen.
Az irgalom nagy és örök,
Megszán s átkom nem mennydörög:
Tovább! tovább!
 
(1860)

Arany János (1817-1882), magyar költő, tanár, lapszerkesztő, a Kisfaludy Társaság igazgatója,
a Magyar Tudományos Akadémia
 tagja és főtitkára. A magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja. A legnagyobb magyar balladaköltő, ezért nevezték a ballada Shakespeare-jének,
vállalt hivatala miatt a 
szalontai nótáriusnak, de szülővárosában – vélhetően természete miatt – a 
hallgati ember titulussal is illették. Fordításai közül kiemelkednek Shakespeares-fordításai.