2024. augusztus 31., szombat

IGAZ TÖRTÉNET: Tisza Pál élete és tapasztalatai...3. rész: Pandémia, különvonat és egy különleges álom...

                                    IGAZ TÖRTÉNET: Tisza Pál élete és tapasztalatai
                                  3. rész: Pandémia, különvonat és egy különleges álom...                                             

                                              Covid fogságából szabadulva...

     Bolygónkon napjaink rettegett világjárványa villámgyorsan körülszáguldott, több milliónyi beteget,  és áldozatot hagyva maga után. Sajnos hazánk lakosait sem kímélte, a koronavírus-fertőzés Pali bácsit sem kerülte el. Arra azonban senki sem gondolt,  hogy ilyen magas életkort megélve háromszor is a hatalmába keríti. S mind a három alkalommal Pali bácsi került ki győztesen, legyőzetett a koronavírus! Előszőr a kezdetek kezdetén, a 2020-ban kitört pandémia idején került be Pali bácsi a kórházba  kritikus állapotban, mentővel szállítva. A COVID-osztály hozzáértő személyzete mindent megtett a betegekért, nagy szakértelemmel, folyamatosan odafigyelve gondozták, ápolták őket. Ennek és az isteni gondviselésnek is köszönhető, hogy Pali bácsi nagyon legyengülve, lesoványodva, de végül mégis életben maradt. Az osztály dolgozói nagyon örültek csodaszámba menő felépülésének, mert emberi számítások alapján nem ez volt várható. Ilyen kritikus állapotból ennyi idősen, többféle alapbetegségtől terhelten kevesen gyógyultak meg, épültek fel. Másodjára, kicsit enyhébb lefolyásban, otthoni körülmények között, elkülönülve családtagjaitól sikerült kigyógyulnia ebből a szörnyű betegségből. Ki gondolta volna, hogy nem ez volt az utolsó találkozásuk. Ezekután harmadjára is a 2023/2024-es évek fordulóját töltötte Pali bácsi bent a kórházban, mindenkitől elzárva, karanténban. Eredetileg a rehabilitációs osztályra feküdt volna be gyógykezelésekre, de a vírus újra közbeszólt. Gyógykezelések helyett a kórházban egy újabb COVID-fertőzés miatt újra karanténban, mindenkitől elzárva, egyedül kellett eltöltenie az évvégi időszakot. Elzárva ugyan, de nem magányosan. A Szentírás lapjairól hűséges barátja szólt hozzá, a jó Isten volt magányában beszélgetőtársa, hűséges barátja. 

                                                            Gyógyfürdőben járva... 

      Dombóvár mellett a település közvetlen szomszédságában található a gyógyvízéről is jól ismert Gunaras Fürdő. Magas fluorid tartalmú alkálihidrokarbonátos vize kiválóan alkalmas
többféle betegség kezelésére.
A dombóvári Szent Lukács névre hallgató kórház működtet itt egy rehabilitációs részleget, melynek Pali bácsi rendszeres látogatója. 2013 óta minden évben két alkalommal Pali bácsi is itt tartózkodik gyógykezeléseken gerincbetegsége, illetve lábfájdalmai miatt. Ezt tartja élete egyik legnagyobb ajándékának, hogy a többhetes kezelések során sok emberrel nyílik lehetősége ismerkedni, beszélgetni. Ezekre az alkalmakra  imádságos lelkülettel készül, szeretné annak aki érdeklődik a jó hírt, az örömhírt, az evangélium üzenetét tovább adni. És azért is, hogy tudjon mindenkinek szelíden és türelmesen megfelelni az esetleges kérdéseire és betegségében vigasztalni, bátorítani tudja. Erre különösen jó helyszín a délutáni fürdőzés a gyógymedencében. Egyik alkalommal egy katolikus hölggyel beszélgettek a Szentírásról, akinek kérdései is voltak a számára nehezen érthető részekről. A betegtársa arról érdeklődött: Szűz Mária fogantatása hogyan történhetett, mert ő ezt nem tudja felfogni. Pali bácsi kérdésekkel vezette rá, hogy saját maga jöjjön rá a válaszra.

- Hiszi-e Ön, hogy Isten teremtette a világot és az embert?
- Igen, hiszem - hangzott el a válasz.
- Hiszi-e Ön, hogy Isten teremtett mindent amit csak lát maga körül?
- Igen, hiszem! - mondta a betegtárs
- Akkor ezek alapján ugye nem lehet probléma Istennek egy élő sejtet beültetni-e  Mária méhébe?
- Valóban nem, hogy én erre miért nem gondoltam eddig. Tudja ezt én olyan bonyolultnak, érthetetlennek, sőt lehetetlennek gondoltam. Köszönöm, hogy ezt így megértette velem.   
Ha megengedi kérdeznék még valamit, remélem abban is tud nekem segíteni:
- Szeretném tudni, hogy hol van az megírva, hogy Jézus el fog jönni újra?
Pali bácsi megkérte kezdje el elmondani a Hiszekegyet, amit naponta szokott imádkozni. Amikor a Credo-ban odaért ehhez a részhez, akkor Pali bácsi mondta a katolikus betegtársnak, hogy itt most megállhat, mert épp most hangzott el a válasz: 
"...harmadnapon feltámadt a halottak közül; fölment a mennybe, ott ül a
mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat..."   

A felismeréstől egy pillanat alatt hihetetlen változás állt be a hölgy arcán, ilyen amikor az ember szó szerint megvilágosodik. Maga sem érti, hogy miért nem vette észre addig a teljesen nyilvánvaló dolgokat. Néha pont azt nem látjuk meg ami a szemünk előtt van. Ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy Istennek az a "módszere", hogy az Istent kereső embereket összehozza az Istent ismerő emberekkel. 

                                             "...aki mást felüdít, maga is felüdül"

     Egyik gyógykezelés során Pali bácsi szobatársa lett egy idős, depresszióval küzdő férfi, aki 60 évnyi házasság után veszítette el feleségét és senki sem tudta megvigasztalni. Semmi értelmet, semmi örömöt nem talált már az életében, legszívesebben csak a halálra tudott gondolni. A kórház dolgozói komolyan aggódtak érte és Pali bácsi mentalitását ismerve úgy gondolták, hogy jó hatással lehetne rá, ha közös szobába költöztetnék őket. Kíváncsian várták a kedvező eredményt, ami pár nap alatt szép lassan be is következett. Pali bácsi segített szobatársát kimozdítani a mélypontról, reményt adott számára, azzal, hogy beszélt neki a feltámadásról, ahol majd viszontláthatja a feleségét. Pali bácsi felkeltette az érdeklődését a Biblia iránt is, elfogadta a Szentírás  egyik példányát ajándékba és még egy kis MP3-as lejátszó készüléket is, hogy otthonában se legyen lelki táplálék nélkül. 
      Pali bácsi a gyógykezelések idejére mindig visz magával egy kis "mozgókönyvtárat" is, mely kisebb könyveket, füzetecskéket is tartalmaz, továbbá E.G. White írásait, Bibliákat, MP3-as lejátszókat, és színes, szép kivitelű, aktuális problémákkal foglalkozó Nyitott Szemmel magazinokat. Számtalan könyvet, mint például a Jézus élete és a Nagy Küzdelem ajándékozott már el nemcsak a betegeknek, de a kórházi dolgozók, orvosok és nővérek között is. Mindig meglepődnek azon, hogy ilyen is van, hogy valaki önzetlenül, ingyen adja tovább ezeket az írásokat. A rehabilitációs részleg recepciójánál van egy asztal, illetve a társalgóban egy kis könyvtár, ahová 1-1 példányt el szokott helyezni a kiadványokból. Pali bácsit nagyon szeretik, mindig várják vissza. Tudják, hogy életkora és súlyos betegségei ellenére vagy éppen pont azért mindenkihez van egy-egy kedves mosolya, bátorító szava és még lelki útravalót is készségesen ad az érdeklődőknek. A betegség türelemmel viselt elhordozása úgy válhat áldássá, ha odafigyelünk másokra és törődünk velük. "A mással jóltevő ember megkövéredik; és aki mást felüdít, maga is üdül." (Példabeszédek. 11: 25)

                                               Egy különleges álom...
 
    Pali bácsit hosszú időn keresztül élénken foglalkoztatta az a gondolat, hogy vajon a "késői eső" (Hóseás 6: 3) kiárasztása, kiáradása hogyan is fog megvalósulni az emberi történelem végső időszakának vége felé? Rendszeresen imádkozott, fohászkodott azért, hogy a jó Isten mutassa meg, hogy a "
késői eső" (a mennyei erő, az égi áldás) rendkívüli kiárasztása, amely előkészít bennünket arra, hogy az evangéliumot (az örömhírt, a jó hírt) hatalmas segítségével az emberekhez eljuttassuk Jézus 2. eljövetelére, hogyan is tud megvalósulni? Egyik éjszaka meg is érkezett a válasz a kérdésére, mégpedig egy rendkívül különleges álom formájában, ami azóta is élénken él Pali bácsi emlékezetében. Egy hófehér ruházatú angyal sietett hozzá bátorító szavakat szólva. Majd ezzel egy időben rögtön meglátta magát ahogyan a saját házukban, a nappalijukban egy nagy asztalnál ül, mely telis-tele volt nyitott könyvekkel, a legkülönfélébb fordítású Bibliákkal és próféciákat magyarázó iratokkal. Az emberek pedig sorban jöttek hozzá a kérdéseikkel, egyik a másik után és ő mindenkinek meg tudott felelni, anélkül, hogy bármelyik könyvbe bele kellett volna néznie. A Szentlélek eszébe juttatott mindent amire az érkező emberek rákérdeztek. Valóban úgy történt minden ahogy az Igében is olvashattuk: "Ama vígasztaló pedig, a Szent Lélek, akit az én nevemben küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, amiket mondottam néktek." (János 14: 26) Másnap reggel felébredve a szíve repesett az örömtől, arca ragyogott a boldogságtól, alig várta, hogy szerettei felébredjenek és előszőr nekik tudja továbbadni felemelő tapasztalatát, melyben a jó Isten részesítette. Megértette, hogy amíg ő valamilyen bonyolult, nehezen érthető dolognak tartotta a "késői eső" kiárasztását, azt imáira feleletül az Isten a lehető legegyszerűbben válaszolta meg. Azt is megértette ebből, hogy hasonló helyzetekben is kérdéseivel, kételyeivel bármikor fordulhat a mennyei jó Atyához válaszért!  

                                     Amikor különvonatot küld a jó Isten...

     Pali bácsiékat Dombóváron amikor a saját házukba befogadták a kis alakuló gyülekezetet, meglátogatta egy idősebb, tapasztalt hittestvér, aki ebben a még nem próbált élethelyelyzetben jó tanácsokkal, könyvekkel sietett a segítségükre. Az egész napot átbeszélgették, közben szinte észrevétlenül eltelt az idő. Ideje volt autóbuszra szállniuk, hogy elérjék a Pécsre induló vonatot, amivel a látogatójuk, Misi bácsi haza tudott menni. A busz azonban pár percet késett, emiatt önhibájukon kívül nem érték el a vonatot. Ott maradtak az üres állomáson, a következő vonatra több órát kellett várniuk. Most mit tegyenek? Pali bácsi javaslatára az állomástól kicsit távolabb leültek egy padra beszélgetni, majd egy kis idő múlva Pali bácsi különös furcsa késztetést érezve így szólt látogatójához: 
- Tudod mit testvérem, ballagjunk vissza az állomásra, hátha küld a jó Isten számodra egy különvonatot. 
Jót mosolyogtak ezen, hittek is benne, meg nem is, de - ki tudhatja? Kényelmesen mégis visszasétáltak az állomásra. A peronon álldogált egy kalauz, akinek látszólag semmi dolga nem volt. Mosolyogva fordult feléjük, mintha csak őket várta volna. Amikor Pali bácsiék elmesélték hogyan maradtak le a vonatról akkor csak annyit mondott mosolyogva:
- Nem késte le a vonatot, mert az el sem indult, meghibásodott és meg kellett javítani. A helyette küldött mentesítő vonatot nem érték el.  
- De semmi baj, mert mindjárt készen van és indulni fog. Valóban beérkezett a vonat, de mivel felszálló utas csupán a Misi bácsi volt, így ővele egyedül indult el a vonat. 
Így történt, hogy egy egész vonatszerelvény egy utassal a "fedélzetén" elindult, és segítőjük valóban egy különvonattal tudott hazautazni. Fényes bizonyítékát adva annak a ténynek, hogy Istennek valóban nincsen semmi sem ami lehetetlen volna. 

                                               Anna iskolai tapasztalata...  

      Tisza Anna Nagyszőlősön, Ukrajnában, amely akkor a Szovjetunióhoz tartozott az 1970-es évek elején kezdte meg általános iskolai tanulmányait magyar iskolában. A szülők úgy döntöttek, hogy Anna a 3. osztályt már az ukrán iskolában folytassa. A döntés oka az volt, hogy a kötelező orosz nyelv mellett Ukrajnában az ukrán lett a hivatalosan használt nyelv. Ez egyik napról a másik történt meg, melynek  látható jele is volt, azonnal lecserélték a magyar nyelvű feliratokat és az utca névtáblákat is ukrán nyelvűre. A szülők attól tartottak, hogy ha továbbra is magyar iskolában marad Anna, akkor az a hátrányára válhat. Nehéz boldogulni, élni, ügyeket intézni, tanulni úgy egy országban, ha nem ismeri az ember annak hivatalos nyelvét. Ilyen körülmények között kezdte meg Anna 42. tanulóként az ukrán iskolát. Mindennap meg kellett küzdeni nemcsak a nyelvi nehézségekkel, az előítéletekkel, hanem azzal is, hogy ilyen extrém helyzetben is megtalálja a motivációt, az értelmes célt és be tudjon illeszkedni amennyire csak lehetséges, ill. engedik. Abban az időben az iskolai rendszer úgy működött, hogy a nyolcadik osztály elvégzése után lehetett érettségi vizsgát tenni, úgyhogy a 9. és a 10. osztályt előkészítősként végig kellett járni. Anna is ezt szerette volna, de nem volt könnyű dolga, mert az iskola egyik tanára, aki Annát is tanította nagyon nem szerette a magyar gyerekeket. Ott keserítette meg az életüket, ahol csak tudta. Annyit azonban meg kell róla jegyezni, hogy nagy tudású tanár volt, sokat lehetett tőle tanulni, de a más nemzetiségűekkel szembeni előítéletét nem tudta és (talán) nem is akarta leküzdeni. Az érettségi vizsgához közeledve váratlanul egyik pillanatról a másikra elhelyezték. Egy új pedagógus jött a helyére aki rendkívül segítőkész volt és szerette is a diákokat. Ennél jobb időzítés nem is lehetett volna, Anna most már nyugodt körülmények között tudott készülni. Megszabadult a személye iránt megnyilvánuló rendszeres negatív megkülönböztetéstől és sikeresen le is vizsgázott. Ez a tapasztalat Annát gyermekkora óta elkíséri, megértette belőle, hogy Istenre mindig számíthat, minden gondját rábízhatja és Ő idejében vagy megszabadítja azoktól vagy erőt ad a nehézségek elhordozásához.     


                                             A legnagyobb küzdelem...

    Pali bácsi még Kárpátalján 12 évesen olvasta el előszőr a Bibliát, mely már akkor is mély benyomást gyakorolt rá. Élete során tovább ismerkedett a Szentírással és később, már itt Magyarországon a családtagokkal együtt tanulmányozta az írásokat. A Könyvek könyvének hófehér lapjairól a fekete betűk lassan élettel teltek meg és kezdte élete történéseiben, az emberekhez való viszonyában felismerni, felfedezni az írások igazi értelmét, és valódi értékét. Az olvasott Ígék hatására rádöbbent, hogy emberi természete mennyire híján van a szelídségnek, az alázatos szolgáló lelkületnek az élete minden területén és főként a hallgatás, a hallgatni tudás képességének. M
ai korunk a szelídséget nem tartja erénynek, hanem ellenkezőleg sok esetben gyengeségnek, illetve gyávaságnak. Jézus Hegyibeszédben elmondott szavai alapján világosan láthatjuk, hogy mégis azok a boldogok, akik szelídek is egyben (Máté 5:5). Még élénken élt az emlékezetében, hogy gyermekkorában milyen sokat szenvedett nevelőapja hirtelen haragú, indulatos természetétől, durva, lekicsinylő, bántó szavaitól és italozó életmódjától. Pali bácsi felnőve mégis sajnálatos módon belecsúszott ebbe a negatív viselkedés-spirálba, mely egyre lejjebb húzta. Fájdalmas volt naponta akár többször is szembesülnie azzal, hogy meggondolatlan szavai, amelyek oly könnyedén csúsztak ki a száján, mennyire megkeserítették kis családjának az életét is és milyen sok kárt, szomorúságot okoztak azoknak is akik hallgatták. Néha azzal áltatta magát, hogy csupán az igazat mondta és nem állt szándékában senkit sem megbántani. A lelkiismerete azonban nem hagyta nyugodni, érezte, hogy bizony ezek a kifogások, amelyek az isteni szeretet mérlegén nem állják majd meg a helyüket. Megértette azt is, sok évnyi hiábavaló próbálkozás sikertelenségéből, hogy egyedül a saját erejéből képtelen jellemhibáitól megszabadulni. Elhatározta, hogy ügyét imában mindennap Isten elé viszi, ettől fogva naponta rendszeresen könyörgött a jó Istenhez, hogy segítsen megszabadulnia  nyomorúságos állapotából. (Filippi 4: 13) Pali bácsi őszinte kérése meghallgatásra talált. Meglepődve és nagy örömmel tapasztalta magán, hogy emberi természete, amely régebben visszavágásra késztette, haragra ingerelte, szinte nyomtalanul eltűnt. Sokkal jobb, békésebb lett a kapcsolata nemcsak a családjának tagjaival, hanem a körülötte lévő emberekkel is amióta türelemmel, empátiával fordulhat feléjük. Szíve csordultig teli hálával, amiért az isteni kegyelem ily hatalmas megnyilvánulását tapasztalhatta meg életében. Hatalmas boldogság, hogy Isten az Ő végtelen jóságában meghallgatta a kérését és megteremheti Általa a szelídség isteni gyümölcsét (Galata 5: 22) életének egyre korosodó fáján. 


       Az itt leírt történetek, melyeken végig kísérjük Tisza Pál és családja életét,  nemcsak róluk szólnak, hanem e történetek, események, tapasztalatok, emlékek által bepillantást nyerünk az emberi történelem kúsza, zűrzavaros időszakaiba is. Az ő sorsukon keresztül megtapasztalhatjuk milyen amikor a tragikus eseményeknek, helytelen történelmi döntéseknek, rossz természetű embereknek látszólag kiszolgáltatott emberek sorsa az isteni gondviselésnek köszönhetően révbe ér és végül jó szívvel, megelégedve tudnak rá visszatekinteni. Életükre és tapasztalataikra visszanézve igaz az a szólás, hogy: "A gondviselés olyan, mint a héber Biblia, csak hátulról visszafelé olvasva lehet megérteni." Pali bácsi életében beteljesedni látszanak a zsoltáríró szavai: 
"Hosszú élettel elégítem meg őt, és megmutatom néki az én szabadításomat." 
(Zsoltár 91: 16)            

                  

IGAZ TÖRTÉNET - 1. rész: Kárpátaljától Magyarországig...
https://abekessegszigete.blogspot.com/2024/07/igaz-tortenet-tisza-pal-elete-es.html

IGAZ TÖRTÉNET - 2. rész: Minden egy szórólappal kezdődött...
https://abekessegszigete.blogspot.com/2024/08/igaz-tortenet-tisza-pal-elete-es.html

A történeteket lejegyezte: Harmati Gyöngyi, Kaposvár 2024 nyarán....

                            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése