2017. december 24., vasárnap

Pongrácz Róbert: Újévi gondolatok a 2018-as esztendőre...

Árvai Márta festménye...

Kedves barátom, ismerősöm! Kedves olvasó!

„Valamit hatalmadba van cselekedni erőd szerint, azt cselekedjed …” (Préd 9,12) – tanít minket az Úrnak igéje a bölcs Salamon által. Ilyenkor én is visszatekintek az elmúlt évre, és felötlik bennem egyik, másik esemény, vagy cselekedet, amely szembesülésre, értékelésre és hálára kötelez. Ha csak nagy vonalakban is nézem az elmúlt 2017-es esztendőt, azt látom, hogy mérhetetlenül többet kaptam a jó Istentől, mint amennyit adni tudtam azoknak, akiknek mind lelki, mind szellemi, mind anyagi vonatkozásban úgy tűnik, hogy valamiért kevesebb jutott.
Ezzel semmiképpen nem akarom magam igazolni, hogy lám, mivel a jó Isten megsegített, ez azért van így, mert mindig jó úton jártam. Sajnos ezt nem mondhatom el, de azt igen, hogy aki Jézus nevében hittel a mindenhatóban bízik, az nem fog csalatkozni benne. Elmondhatom neked kedves olvasó, hogy az Isten tényleg jó és kézzel foghatóan szeret minden embert, akár tudomást veszünk erről, akár nem.

1. Például elmondhatom, hogy az idén kimondhatatlan segítséget kaptam az otthonteremtésünkhöz, ebben az időszakban a fizikai erőm megsokszorozódott, el voltam látva baráti, jószomszédi és hittestvéri segítséggel. A nyáron az egész héttagú családunk apraja-nagyja összefogott, és a szüleink segítségére is számíthattunk. És az anyagiakból annyi jutott, amennyire éppen szükség volt, mindez pedig a kellő időben. Ennek köszönhetően még ebben az évben minden adóságunkat rendezni tudjuk. Mindezt a jó Isten különleges kegyelmeként éljük meg, ezért én is tartom magam a bibliai elvhez, hogy „aki dicsekedik, az az Úrban dicsekedjék” (1Kor 1,31), mert mindenért az Úré a hála és a dicsőség.
Három hónapon át megfeszített munkával lakhatóvá, és otthonunkká tehettünk egy félkész házat, és a negyedik hónapra a központi fűtést is megoldottuk. Ez a tapasztalat mindenképpen a 2017-es év hozadéka és a jó Isten különleges kegyelme még azzal együtt is, hogy hisszük és valljuk, hogy bizonyos értelemben „idegenek és vándorok vagyunk ezen a földön” (Zsid 11,13), mivel, hogy „a mi hazánk a mennyben van, ahonnan, mint üdvözítőt várjuk az Úr Jézus Krisztust” (Fil 3,20).

2. Ha keresztények vagyunk, akkor ez azt jelenti, hogy nem foroghatunk saját magunk körül, mert a családunk és önmagunk szükségleteinek az ellátásán és gyerekeink hitben történő nevelésén túl még más feladatokat is bízott ránk az Úr. Hiszen sok nem hívő ember is gondoskodik a családjáról és emberhez méltó, becsületes életet igyekszik élni ezen a földön. Aki viszont Jézus tanítványa lett, az az ember örömmel, szabadon és szeretettel hirdeti és éli az evangéliumot, a szomszédokkal is kölcsönös, egymást segítő viszonyt alakít ki, meglátja a szükséget szenvedőt, mérlegeli az özvegyek és árvák helyzetét, hogy mit tehetne a jólétük érdekében. Sok széthullott, fájdalmakkal teli család van a környezetünkben. Ezeknek a szétesett és sérült családoknak a megszólítása nem könnyű feladat, mert óriási veszteségeik vannak, egyiknek, másiknak megaláztatásokat kellett átélnie, és többen közülük úgy érzik, hogy a jó Isten is elhagyta őket. Emiatt haragszanak a jó Atyára, vagy teljes közömbösségbe, vagy lázadásba menekülnek. Pedig minden megsebzett ember számára ott van a remény, hogy ha Krisztusban bízva hordozza a keresztjét, akkor Isten kijelentett szavában gyökerező bizonyossága lehet abban, hogy a mindenható „kívánatos véget” és krisztusi jellemet fog adni neki.

3. Ezenkívül pedig nem kell sokáig tájékozódnunk, hogy ha észre akarjuk venni a sok magára maradott idős bácsit és nénit. Ma már egyre ritkább az az eset, hogy a felnőtt gyerekek elgondozzák szüleiket, vagy gondoskodnak róluk idős koruk napjaiban. Mindegyiküké más és más élethelyzet, de a nyomorúságuk hasonló. Egy átlag keresztény nem is hajlandó tudomást szerezni arról, hogy a saját szülein túlmenően bárki másért is felelősséget vállaljon anyagi ellenszolgáltatás nélkül, „erejéhez mérten”. Pedig Jézus szava az ítéletkor mindenki számára hangozni fog: „Amit egynek a legkisebbek közül tettetek, velem tettétek. Amit egynek a legkisebbek közül nem tettetek, velem nem tettétek.” (Mt 25,40.45) Az a nemes feladatunk, hogy a fájdalmat és a szenvedést enyhítsük ezen a Földön, és valódi reményt nyújtsunk a megfáradt, meggyötört emberek számára.
A posztmodern embernek azonban az az egyik fő kifogása, hogy „nincsen ideje”. És valóban meg kell állapítanunk, hogy egy felgyorsult világban a munkahelyen gyakran több ember helyett kell helytállni, és estére, hétvégére elfáradunk; hogy autóvezetés közben is fejhallgatóval telefonálhatunk; a Facebookon egyszerre több emberrel is cseveghetünk; több személynek is elküldhetjük ugyan azt a levelet vagy képet néhány kattintással. Filmeket nézhetünk az otthonunkban nekünk alkalmas időpontokban. Mégsem elfogadható Krisztus számára, hogy nincsen időnk, mivel a fent megnevezett foglalkozásokra, - kivéve a megélhetésünket, - bezzeg van időnk. A Star Wars (A csillagok háborúja) 8-dik részére az idén is többször megteltek a mozi termek; a pécsi Árkád tetején és a bevásárlóközpontok mellett alig lehet parkolóhelyet találni, annyira tele vannak. Felnőttek és gyerekek is napi több órát töltenek a számítógép és az internet előtt, vagy az okos telefonjuk nyomogatásával szórakoznak. A probléma csak az, hogy a keresztény ember is ennek a kornak az embere és miközben lépést akar tartani a világgal, egyre távolabb kerül az evangéliumi élet és szolgálat követelményeitől, mert egyre távolabb kerül Krisztustól is. A kialakult rossz szokásai és szenvedélyei az idejét elrabolták, azon a címen, hogy kapcsolatokat ápol, órákat szörföl a Facebookon, és így önmagát csapja be. Életének jó részét a virtuális világban éli és fogalma sincs a gyümölcsös vagy a kerti vetemények munkával járó gyönyörűségeiről, nem beszélve az Istennel szerzett tapasztalatokról és annak a tapasztalatáról, hogy az imáinkat a jó Isten meghallgathatja.
 
4. A hívő ember teszi a jót, ahol teheti a „felülről” kapott isteni erőből erőt merítve, és ennek az erőnek a mértéke szerint. Ám közben híreket is hallgatunk, interneten is tájékozódunk, és ennek nyomán szembesülünk az újkori népvándorlás mind nagyobb és nagyobb hullámaival valamint értesülünk Oroszország és Kína, valamint a NÁTÓ egymástól független nagyméretű hadgyakorlatairól, amelyek aggodalommal töltik el a legtöbb Európában élő embert. Mit lehet ehhez hozzászólni? Hogyan tudunk a várhatóan előttünk álló eseményekhez helyesen viszonyulni? Két bibliai elvvel válaszolok a feltett kérdésekre: az egyik elv szerint „elég a napnak a maga baja” (Mt 6,34); a holnap kihívásaihoz, nehézségeihez a mai napon még nem kaptuk meg az erőt. Ha ma hűségesek vagyunk Krisztushoz és belé vetett bizalommal szeretve és szolgálva élünk, a holnap kihívásai során is bizonyára lesz erőnk majd helytállni ott, ahol szükséges.
Helyénvaló egy kormány vagy az állam részéről, hogy törvényes módon szabályozza azt, hogy ki lépje át Európa határait, ezt tegyék is meg a hatóságok. De az egyénnek, a keresztény embernek sosem lehet kirekesztő a magatartása senkivel szemben, és ez a másik bibliai elv, melyre Jézus tanít bennünket a következőképpen: „szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok üldözőitekért, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak” (Mt 5,44). Az utolsó ítéletkor pedig így szól övéihez: „éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok, jövevény voltam és befogadtatok engem, mezítelen voltam és felruháztatok engem…” (Mt 25,35-36). A kárhozatra méltó tömegeknek pedig ezt fogja mondani: „Amit egynek a legkisebbek közül nem tettetek meg, velem nem tettétek” (Mt 25,45). A kereszténységet úgy tudjuk a legjobban megvédeni, hogy ha a Megváltó tanítása szerint élünk, mert ez világosságot gyújt a nem keresztények számára is. Ez felhívás minden embernek, hogy „talán nekem is így kellene élni, ahogyan a hívők élnek”. Úgy érzékelem, hogy egy olyan világban élünk, ahol a békesség evangéliumát (Ef 6,15) élve és hirdetve egyre nehezebb lesz békességben élni, mert az evangélium szembesít, megfedd, tanácsol, meghív, és a mai posztmodern ember nem akar sem szembesülni, sem tanácsot megfontolni, legkevésbé feddést elfogadni. Miért nem? Azért, mert büszke és öntudatos, és gyakran öntörvényű, és nem akar tudni sem Isten beszédéről, sem Isten törvényéről, sem az érte meghalt és feltámadott Jézusról, amely isteni szeretet őt is kötelezné arra, hogy jobb emberré váljon. A hadgyakorlatok hírei nem jó hírek és egyáltalán nem jó előzmények, ám ezeknek és azok következményeinek mind meg kell lenniük, ahhoz, hogy a gyökerét veszített hívő ember ismét megtalálja Krisztust és vágyakozzon arra, amiért állítólag mindennap imádkozik: hogy „jöjjön el a te országod, és legyen meg a te akaratod” (Mt 6,10). Jézus szavai szerint az ő második eljövetele előtt ezeknek be kell következni: „Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről: meglássátok, hogy meg ne rémüljetek, mert mindezeknek meg kell lenniük. De ez még nem a vég. Mert nemzet támad nemzet ellen, és ország, ország ellen, és lesznek éhségek és járványok és földrengések mindenfelé” (Mt 24,6-7).

5. A Krisztushívő ember semmivel sem bátrabb másoknál, de bátorságot merít abból, hogy neki és hívő testvéreinek Jézus Krisztus a jó pásztora, akinek a kezébe adatott minden hatalom a mennyben és a földön, aki vagy megoltalmazza övéit minden körülmények között, vagy ha nem, akkor erőt ad azok elviseléséhez, amelyeket el kell szenvedniük. Ezért „semmi rossz hírtől nem fél, szíve erős, az Úrban bizakodó” (Zsolt 112,7). Éppen ezért a 2018-as évnek ez a legfontosabb üzenete, amely az Üdvözítő ajkáról való és amely Jézus Krisztus melletti személyes elköteleződésre hív tégedet is: „jöjjetek hozzám mindnyájan akik megfáradtatok” (Mt 11,28) , „én vagyok az élet” (Jn 14,6), „aki hozzám jön, az nem éhezik többé, és aki hisz bennem nem szomjazik meg soha” (Jn 6,36). Vajon ma kiknek mondja Jézus ezeket a szavakat? „És nem akartok hozzám jönni, hogy életetek legyen.” (Jn 5,40) „Íme, az ajtó előtt állok és zörgetek, ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorázom és ő énvelem” (Jel 3,20). „Aki – hit által – győz, örökségül nyer mindent, és annak Istene leszek, és az fiam lesz nékem” – mondja az Úr (Jel 21,7).
Ezekkel a gondolatokkal kívánok a családom minden tagjának, hittestvéreimnek, barátaimnak és rokonaimnak, valamint ismerőseimnek kegyelmekben, és Isten erejében gazdag új évet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése