2020. október 14., szerda

Sírfeliratok...

 

                                                           saját fotóm: Temetőkertben...(H. Gy.)

A híres csillagász Kopernikusz (1473-1543) sírján a következő, általa szerkesztett sírfelirat van: "Nem akarok olyan kegyelmet, mint Pál, sem Péter sorsát nem kívánom. Csak azért könyörgök alázatosan, hogy bocsáss meg nekem is oly kegyelemmel, mint ahogy a latornak ott a kereszten megbocsátottál."
Szalonikiben két ódon sírt ástak ki. - Az egyiken ez állt: „Semmi remény”, - a másikon: „Krisztus az életem”.
Franklin Benjamin (1706-1790), halála előtt így fogalmazta meg sírfeliratát: „Franklin Benjamin nyomdász teste nyugszik itt, mely már a férgek eledele, mint egy ódon könyv táblája, melynek belsejét kitépték és az aranyozástól megfosztották. De ismét meg fog jelenni, újított kiadásban, átdolgozva és javítva a szerző által.”

F. M. Dosztojevszkij (1821-1881), Szentpéterváron, az Alekszandr Nyevszkij-monostor temetőjében nyugszik. Utolsó nagy művének, a Karamazov testvéreknek a mottóját, János evangéliumából választotta: „Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz”. (Jn 12,24) E mondatot vésték egy évvel később sírkövére is.
Gárdonyi Géza (1863- 1922), Egri sírján végakarata szerint a felirat csupán ennyi: "Csak a teste".
(Forrás: Internet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése