2018. november 27., kedd

Ahol árnyékot vet a Tejút...




Látványos videó és lenyűgöző fotók a déli féltekéről, ahonnan szinte karnyújtásnyira látszanak a csillagok.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=Y0QYktRbH-M

Vajon tényleg árnyékot vet a Tejút? Valóban olyan sötét van éjszaka, hogy az ember az orráig nem lát el? Tényleg fényesebb a Tejút déli része, mint az északi?
A kérdések megválaszolására, hazánkból minden évben néhány ember elindul a messzi-messzi délre egy különleges kalandért. Olyan emberek, akiknek nemcsak egy hobbi, hanem szinte életforma az asztrofotózás. A távoli dél jelen esetben Namíbia, ami az egyik legideálisabb helyszín ahhoz, hogy az égbolt egészen különleges arcát fotózhassuk le.
 A videó Namíbiában, a csillagászok körében népszerű Isabis farmon készült. A látványos, gyorsított felvételekre épülő anyag hatezer képből áll, amely 4K felbontásban nézhető. Rögtön a 22. másodpercnél látható a déli Tejút átbillenő része a sötét Szeneszsák folttal és a fától jobbra mozgó Nagy Magellán felhővel. 1 perc 13 másodpercnél a Tejút központi része szokatlanul magasra emelkedik. A lázasan dolgozó asztrofotósok is megjelennek az első perc 20. másodpercétől. A fim második percében az egész éjszaka gyorsan végigpörög a Tejúttal és a hajnali, rendkívül fényes állatövi fénnyel. Végül a harmadik percben egy-egy ikonikus szavannai fa szolgáltatja az afrikai hangulatot a dél csillagaihoz.
Egy namíbiai éjszakán az ember teljességgel a csillagok hatása alá kerül. A Tejút centruma valóban képes árnyékot vetni, ugyanis a Baktérítő közelében szinte függőlegesen húzódik ez egész égi folyam. A májustól szeptemberig tartó időszakban - amikor galaxisunk magasan delel - a csillagok fénye deríti a tájat. Ehhez az ember szeme gyorsan adaptálódik és nyílt terepen gyakorlatilag nincs is szükség zseblámpára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése