2014. augusztus 4., hétfő

Gyökössy Endre: A pesti samaritánus históriája


saját fotóm: Lombsátorban... (H.Gy.)


A hithű pesti ember, aki segítvén segített, ahol tudott egy szombati napon beült a Trabantjába, hogy 
a Pestről Gödre vezető úton, kertecskéjébe menjen. Elindult, hogy megkapálgassa azt, és fáiban,bokraiban gyönyörködjék, amelyek gyümölcsöket teremnek. Útközben egy nagy fa tövében  egy ifjút látott, aki arcán feküdt, rojtos farmerben, tépett trikóban. Úgy tűnt neki, mint akit elütöttek, sorsára hagytak. Ebben a kanyarban már sokan vesztették életüket. A pesti samaritánus leállította a motorját, mentőládájával a fiúhoz lépett, hogy sebeit megtisztítsa, bekötözze, kórházba vigye. Ám csodálkozva látta, hogy nincsenek vérző sebei. Megérintette a fiút, aki így szólt hozzá: 
- Hagyj aludnom – majd ismét behunyta a szemét.
De a samaritánus unszolására ismét kinyitotta és 
elmondta, hogy járt arra már egy pap, kinézett autója ablakán; részegnek gondolta őt - tovább hajtott. Így tettek sokan mások is. Mind békében hagyták őt feküdni a földön. A samaritánus haza akarta vinni a fiút, erre ő hallgatott. Mire amaz tovább faggatta. A fiú megunta a zaklatást és azt válaszolta:
- Minek 
állnék fel, ha feküdhetek? Minek nyissam ki a szemeimet, ha a semmit látom velük? Minek mennék haza, amikor észre sem vennék? Minek tegyek valamit, amikor nincs miért? Majd arra kérte a samaritánust, hagyja őt békén, és menjen az útjára. Ám az leült mellé, megfogta a kezét, és azt mondta: - Kelj fel, mert minden emberből csak egyetlenegy él a Nap alatt. Nem tehetem meg azt,amit neked kell megtenned. Nem szólhatom azt, amit neked kell szólnod. Nem kereshetem meg azt, akihez te küldettél, hogy megbátorítsd őt és elmond neki, amit én szóltam teneked. Mire a fiú azt kérdezte: - Hogyan tehetném mindezt, amikor erőtelen vagyok? A samaritánus pedig azt mondta neki: - Ha megmozdulsz, már fel tudsz ülni. Ha felülsz, már fel tudsz állni; ha felállsz, már el tudsz indulni; ha elindulsz és megkeresed, akihez küldettél és át tudod adni neki az üzenetet, akkor meggyógyul a te lelked és meggyógyul annak a lelke is, míg mindezt megcselekszed. Ezért kelj fel és eképpen cselekedjél. Az felkelt és úgy cselekedett, amiképpen megmondták neki.

                                   Gyökössy Endre (1913-1997), református lelkész, pszichológus,
                                   egyházi író, 
költő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése