2018. március 21., szerda

Bartók Béla: III. (E-dúr) zongoraverseny...

saját fotóm: Pad virágokkal...(H.Gy.)
Készült a sárvári Arborétumban...



https://www.youtube.com/watch?v=wwAvEArza3I


Bartók Béla III. (E-dúr) zongoraversenye 1945-ben keletkezett, amikor is a szerző már az Egyesült Államokban élt, és a leukémia már előrehaladott állapotában szenvedett.
A premierre 1946. február 8.-án került sor, Sándor György és a Philadelphia Orchestra közreműködésével, akiket Ormándy Jenő vezényelt. A mű időtartama a nyomtatott kotta tanúsága szerint 23 perc. 

A művet feleségének, Pásztory Dittának ajánlotta, aki maga is igen képzett zongorista volt. Az eddigi zongoraversenyeiben az „agresszivitás” és a virtuozitás volt előtérben, most inkább a líraiságon van a hangsúly. Bartóknak ez a „végakarata” különös, új harmóniában oldja fel egész életművének konfliktusait. A kompozíció utolsó 17 ütemének hangszerelését Serly Tibor egészítette ki, mivel Bartók ugyan behúzatta az ütemvonalakat Péter fiával, de már nem volt lehetősége befejezni.

Bartók Béla (1881-1945), szül. Bartók Béla Viktor János magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése