2022. december 18., vasárnap

Henry van Dyke: A karácsony lelke...


                                                        saját fotóm: Pirosló bogyók...(H. Gy.)

"Nem az a legszebb karácsonyi ajándék, amelyik a legtöbb pénzbe kerül, hanem az, amelyik a legtöbb szeretetet hordozza.

Jó dolog megemlékezni a karácsonyról...De van jobb is, mint a karácsony napjának megünneplése, és ez: a karácsony megtartása.
Hajlandó vagy-e elfelejteni, amit másokért tettél, és inkább arra emlékezni, hogy mások mit tettek érted; figyelmen kívül hagyni mindazt, amivel a világ tartozik neked, és inkább azon gondolkodni, te mivel tartozol a világnak; hogy a jogaidat háttérbe szorítsd, a kötelességeidet középre helyezd, és azokat a lehetőségeidet, hogy kicsit többet is tudj tenni annál, mint ami kötelességed, az előtérbe állítsd; hogy észre vedd, az embertársaid éppen oly valóságosak, mint te vagy, és megpróbálj az arcuk mögé, az örömre éhező szívükbe tekinteni; hogy elismerd, az egyetlen jó ok a létezésedre nem az, hogy te mit kapsz az élettől, hanem hogy te mivel járulsz hozzá az élethez; hogy végre becsukd a világegyetem igazgatásával kapcsolatos panaszkönyvedet, és végre körül nézz, keresve azon helyeket, hol vetheted el a boldogság kicsiny magvait - hajlandó vagy akárcsak egy napig is megtenni ezeket a dolgokat? Akkor tudod megtartani a karácsonyt.
Hajlandó vagy-e arra, hogy lehajolj a kisgyermekekhez, és észre vedd szükségeiket és vágyaikat; hogy eszedbe jusson az idősödő emberek gyengesége és magányossága; hogy ne azt kérdezgesd, mennyire szeretnek a barátaid, hanem önmagadnak feltenni a kérdést, hogy te szereted-e őket eléggé; észben tartani azokat a dolgokat, melyeket másoknak a szívükben kell hordaniuk; megpróbálni megérteni, mit akarnak valójában azok, akik veled egy házban élnek, anélkül, hogy megvárnád, míg elmondják; megtisztítani a lámpásodat, hogy több fényt és kevesebb füstöt adjon; magad előtt vinni, hogy az árnyékod mögéd essen; sírt készíteni rossz gondolataidnak a szeretetteljes érzéseknek pedig kertet, nyitott kapuval - hajlandó vagy, hogy akár egy napig is megtedd ezeket? Akkor tudod megtartani a karácsonyt.
Hajlandó vagy hinni, hogy a szeretet a legerősebb dolog a világon - erősebb a gyűlöletnél, erősebb a gonosznál, erősebb a halálnál - , és hogy kinek áldott élete Betlehemben kezdődött..., az örök Szeretet képmása és kisugárzása? Akkor tudod megtartani a karácsonyt.
És ha egy napig meg tudod tartani, akkor miért nem mindig?...."
Henry van Dyke (1852-1933), amerikai író, költő, politikus. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése